Allmänt

Bullbak i arla morgonstund

Igår somnade som jag vanligt på fredagar vid 21-tiden, utslagen i soffan. Elsa körde samma rejs fast en stund tidigare. Jag hade träffat en kompis och E & H kom och överraskade henne med ett besök. Åh, så glad hon blev! Jag tror minsann hon älskade vår lilla fis (satt och sa pippiruschka eller nåt liknande på ungerska som man visst ska säga till väldigt söta barn så de alltid förblir söta. Eller nåt. Kanske inte alls. Men jag tror det.) och vi är helt säkra på att Elsa kände samma sak. Vart tog din kompis vägen, mamma? Vart är Fransan? Kan vi cykla hem till henne nu? Jag vill träffa Fransan, mamma!

Elsa har nu börjat med en väldigt jobbig ovana, att komma intassandes vid två på natten för att sova med oss. Eller- hon sover, vi ligger vakna och får ondare och ondare i rygg och armar. Men i morse vaknade jag och Elsa redan vid sju, klev upp och bestämde oss för att göra goda frallor till frukost. Vid tio väckte vi pappan och konstaterade att han inte sovit så länge på snart tre år. Han var nöjd. Och bullarna blev så goda. Bästa receptet hittills. Här är det:

Ingredienser: 125 g smör, 3 dl mjölk, 3 dl vatten, 50 g jäst, 3 msk socker, 1/2 tsk salt, 1,5 tsk bakpulver, vetemjöl

Pensling: Ägg och vallmofrön/sesamfrön

Gör så här: Smält smöret och rör ner mjölk och vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ner vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, bakpulver och så mycket mjöl att degen blir lagom fast (jag kör i assistent). Baka ut till 30-35 bullar. Låt jäsa på plåt under bakduk i 30-40 min. Vispa upp ägget och pensla med det och strö på vallmo- eller sesamfrön. Grädda i 250 grader ca 8 min.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.