Lusse lelle
Igår medan jag satt på jobbet och höll tummarna för att strömmen inte skulle gå före 17, bakade Henrik och Elsan fantastiska lussekatter. Herregud, så goda och saftiga de var! Henriks och min grej är lussekatter, dränkta i russin. Jakten på det perfekta receptet pågår varje år men nu tänker jag dela med mig av det och nästa år hittar jag det här.
Vi hade besök igår, inte bara av Berit, utan även av Moster Jenny. När jag cyklade hem genom allén där grenar trillade från träden och bröte låg över hela cykelbanan, tänkte jag att hon nog inte skulle ge sig ut. Jag själv blev tagen av stormen i ett blåshål som puttade mig från cykelbanan in på en gräsmatta och över en parkbänk så jag tvivlade på att någon skulle ge sig ut som inte behövde det. Men Jenny kom. Och åt middag och lussefikade med oss.
Vid tio tittade vi på henne när hon gick till bussen, parerandes vindbyar i stormstyrka, lutandes och skuttandes för att komma dit hon ville. Tack Jenny för besöket!
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran
2 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. I med Kesella, saffran, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Färdigt! Blir typ 30 stycken. Lagom för en kväll alltså.
2 Comments
Farmor.
Gammelmoster på besök.Så mysigt!
Stolt farfar
Mysig “Gullunge”, hon är för härlig.
(Fast det är bra att ni får ta hand om bagarens arbetsplats).